Hooikoorts, het is niet echt de beste naam voor een allergie. Het heeft niks met hooi te maken, en je krijgt er geen koorts van. Toeval wil dat de pollenallergie zich vooral voordoet in de hooimaand, waardoor in de 18de eeuw de verkeerde stof als bron van de ergernis werd geïdentificeerd. En de term ‘allergie’ is pas later bedacht, in 1907. 

Maar dat is wat hooikoorts is: je lichaam denkt dat rondvliegende pollen schadelijke stoffen zijn en je antilichamen komen onterecht in actie. Bij blootstelling van je slijmvliezen – in neus, ogen en oren – aan pollen maakt je lichaam histamine aan en krijg je een allergische reactie, ook wel een aanval genoemd. Denk aan ernstige jeuk- en loopneus en rode, tranende ogen. En als je dan ook astma hebt, kun je het echt benauwd krijgen.

Is er iets tegen deze symptomen te doen? Lastig eigenlijk. Maar je kunt wel maatregelen nemen om een aanval te voorkomen. Hier zijn vijf goede tips!

1. Omarm de regen

Pollen vliegen vooral makkelijk rond als het droog en warm weer is. Als je dus naar buiten gaat in de regen of vlak erna, krijg je minder snel tranende ogen en een jeukende neus dan tijdens de zonnige uurtjes.

2. Jog ’s morgens vroeg in plaats van later

Ren je graag een rondje, fiets je, of sport je op een andere manier buiten? Dan is het handiger om dat in de vroege uurtjes te doen. Ook door dauw blijven de pollen beter liggen. Hijgen doe je dus het liefste in de ochtend!

3. Doorluchten? Gebruik een hor!

In de warmte is het fijn als je even wat frisse lucht door het huis kunt laten waaien. Maar buitenlucht brengt ook vaak pollen met zich mee. Gelukkig heb je horren die gemaakt zijn van gaas dat pollen weert. En als je nog geen horren hebt, kun je het beste ’s ochtends vroeg doorluchten. Want: dauw.

4. Be cool B-)

Welke twee dingen hebben de Blues Brothers, de Terminator en Neo uit The Matrix met elkaar gemeen? Een: ze hebben geen last van hooikoorts. En twee: ze dragen allemaal een zonnebril. Je krijgt rode traanogen doordat pollen contact maken met je ogen. Een goede bril kan die kleine krengen tegenhouden.

5. Strand en bergen boven camping

Volleyballen op een grasveld of hiken door de bossen? Hartstikke leuk! Maar vaak niet heel erg lang, als je last hebt van hooikoorts. Aan zee of in een rotsachtig gebied zul je veel minder snel last krijgen. En ook een stedentripje kan ontzettend tof zijn, maar ga dan liever op een terras hangen dan in het park!

Pollenradar

Er is ook een tool die misschien handig is: de hooikoortsradar! Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond meet dagelijks de hoeveelheid pollen in de lucht, en maakt ook samen met Pollennieuws en de Buienradar dagelijks een landkaart van Nederland waarop je kunt zien hoeveel pollen er waarschijnlijk in de lucht hangen. Alleen houdt deze radar (nog) geen rekening met verschillende soorten hooikoorts: boompollen en graspollen worden op een grote hoop gegooid.

Geneesmiddelen

Er zijn natuurlijk ook allerlei middeltjes tegen hooikoortsaanvallen, of om ze te verzachten. Denk aan oogdruppels en neusspray met bijvoorbeeld antihistamine, wat allergische reacties kan blokkeren. Die middelen kunnen handig zijn, maar laat je altijd goed informeren over het gebruik en eventuele bijwerkingen! Bijvoorbeeld als je de spray xylomethaxoline gebruikt: die helpt goed tegen zwellingen in het neusslijmvlies, maar als je hem langer dan 7 dagen gebruikt kun je er afhankelijk van worden.

Iedereen moet een keer naar buiten. Maar nu heb je tenminste een paar handvatten om zo min mogelijk met tranende ogen en geïrriteerde luchtwegen een frisse neus te halen!