De kolen gloeien, het vlees suddert lekker en de biertjes lijken zichzelf bijna te legen. Elke zomer kom je waarschijnlijk wel meerdere keren op een barbecue. En de echte helden staan een groot deel van de tijd met een vleestang in de hand aan de grill. Je zou bijna niet doorhebben dat bij barbecues nog vaak ziektes worden verspreid. En dat terwijl je het vrij gemakkelijk kunt voorkomen.

De grootste ziekmaker

We hebben allemaal wel gehoord van salmonella, maar het grootste risico is een andere bacterie: campylobacter. Deze ziekmaker zit vooral in kippenvlees, maar ook andere diersoorten die we eten kunnen de ziekte in zich dragen. En er is helemaal niet zo veel van nodig om ons te besmetten: slechts 500 van deze micro-organismen. Eén druppel vleesvocht kan genoeg zijn.

Symptomen van besmetting zijn griepachtige klachten – bijvoorbeeld koorts en spierpijn – en maag-darmklachten; diarree, mogelijk met bloed erin, en buikpijn. Meestal beginnen de ziekteverschijnselen dan na een dag of drie, maar ze kunnen elk moment opkomen tussen 24 uur en een hele week na besmetting. Gebeurt dat, dan heb je waarschijnlijk een ontsteking in de darm. In een klein deel van de gevallen leidt het tot klinische verschijnselen, bijvoorbeeld reactieve artritis en het Guillain-Barré-syndroom.

Wil je dat allemaal voorkomen, dan zijn dit de 5 belangrijkste regels:

1. Voedselinfecties voorkomen begint tijdens de boodschappen

Je zou het niet zeggen, maar vlees staat onderaan op je boodschappenlijst. Koop eerst de rest, dan pas het vlees. Zorg dat vleessap en bloed uit het vlees niet bij het andere voedsel (bijv. de salade) terechtkomen, bijvoorbeeld door een extra plastic zakje om het vlees te doen. Stop het in een koeltas en thuis zo snel mogelijk in de koelkast.

2. Hygiëne begint met alles goed wassen

Allereerst je handen: was ze voor het koken en ook elke keer nadat je er rauw vlees mee hebt aangeraakt. En ook groente en fruit moet goed gewassen worden onder stromend water voordat je het bereidt. Heb je keukengerei gebruikt? Zet ze meteen in het hete sop, en gebruik ze vooral niet eerst in rauw vlees en daarna in gaar voedsel.

3. Houd verschillende soorten voedsel gescheiden totdat ze klaar zijn om gegeten te worden

Druipvocht, vooral van ontdooide kip, wil je niet in je andere voedsel krijgen. Heb je kip of ander rauw vlees gesneden, pak dan voor de rauw te eten groente een andere ondergrond en een ander mes. Liefst een andere kunststof snijplank dan je voor het vlees hebt gebruikt. Als je een stuk bestek bij het rauwe vlees hebt gebruikt, houd het dan weg bij salades, sauzen en dergelijke. En ook verschillende rauwe vlees- en visproducten kun je elkaar beter niet laten aanraken.

4. Keer altijd terug naar de koelkast als het vlees niet wordt gebruikt

Als je vlees even laat staan, tijdens ontdooien en marineren, doe dat dan in de koelkast. Niet op de aanrecht. Zet rauwe vis en rauw vlees zeker niet open en bloot in de zon.

5. Geniet van de barbecue, maar blijf ook nu nog een beetje oppassen

Gebruik tijdens het grillen verschillende stukken gereedschap. Vlees moet door en door gaar gebakken worden, dus geen roze stukjes binnenin! Zitten je vingers onder de marinade? Lik ze dan niet af, maar gebruik een servet. En pak bij elke ronde een schoon bord.

Smakelijk eten!

Op NPO Radio 1 ging dr. Andreas Voss barbecueën met de NOS-verslaggever om deze handige tips door te nemen in de praktijk. Luister het item hier terug!