Nederlands
De 5 belangrijkste regels voor barbecuehelden
De kolen gloeien, het vlees suddert lekker en de biertjes lijken zichzelf bijna te legen. Elke zomer kom je waarschijnlijk wel meerdere keren op een barbecue. En de echte helden staan een groot deel van de tijd met een vleestang in de hand aan de grill. Je zou bijna niet doorhebben dat bij barbecues nog vaak ziektes worden verspreid. En dat terwijl je het vrij gemakkelijk kunt voorkomen.
De grootste ziekmaker
We hebben allemaal wel gehoord van salmonella, maar het grootste risico is een andere bacterie: campylobacter. Deze ziekmaker zit vooral in kippenvlees, maar ook andere diersoorten die we eten kunnen de ziekte in zich dragen. En er is helemaal niet zo veel van nodig om ons te besmetten: slechts 500 van deze micro-organismen. Eén druppel vleesvocht kan genoeg zijn.
Symptomen van besmetting zijn griepachtige klachten – bijvoorbeeld koorts en spierpijn – en maag-darmklachten; diarree, mogelijk met bloed erin, en buikpijn. Meestal beginnen de ziekteverschijnselen dan na een dag of drie, maar ze kunnen elk moment opkomen tussen 24 uur en een hele week na besmetting. Gebeurt dat, dan heb je waarschijnlijk een ontsteking in de darm. In een klein deel van de gevallen leidt het tot klinische verschijnselen, bijvoorbeeld reactieve artritis en het Guillain-Barré-syndroom.

Wil je dat allemaal voorkomen, dan zijn dit de 5 belangrijkste regels:
1. Voedselinfecties voorkomen begint tijdens de boodschappen
Je zou het niet zeggen, maar vlees staat onderaan op je boodschappenlijst. Koop eerst de rest, dan pas het vlees. Zorg dat vleessap en bloed uit het vlees niet bij het andere voedsel (bijv. de salade) terechtkomen, bijvoorbeeld door een extra plastic zakje om het vlees te doen. Stop het in een koeltas en thuis zo snel mogelijk in de koelkast.
2. Hygiëne begint met alles goed wassen
Allereerst je handen: was ze voor het koken en ook elke keer nadat je er rauw vlees mee hebt aangeraakt. En ook groente en fruit moet goed gewassen worden onder stromend water voordat je het bereidt. Heb je keukengerei gebruikt? Zet ze meteen in het hete sop, en gebruik ze vooral niet eerst in rauw vlees en daarna in gaar voedsel.
3. Houd verschillende soorten voedsel gescheiden totdat ze klaar zijn om gegeten te worden
Druipvocht, vooral van ontdooide kip, wil je niet in je andere voedsel krijgen. Heb je kip of ander rauw vlees gesneden, pak dan voor de rauw te eten groente een andere ondergrond en een ander mes. Liefst een andere kunststof snijplank dan je voor het vlees hebt gebruikt. Als je een stuk bestek bij het rauwe vlees hebt gebruikt, houd het dan weg bij salades, sauzen en dergelijke. En ook verschillende rauwe vlees- en visproducten kun je elkaar beter niet laten aanraken.
4. Keer altijd terug naar de koelkast als het vlees niet wordt gebruikt
Als je vlees even laat staan, tijdens ontdooien en marineren, doe dat dan in de koelkast. Niet op de aanrecht. Zet rauwe vis en rauw vlees zeker niet open en bloot in de zon.
5. Geniet van de barbecue, maar blijf ook nu nog een beetje oppassen
Gebruik tijdens het grillen verschillende stukken gereedschap. Vlees moet door en door gaar gebakken worden, dus geen roze stukjes binnenin! Zitten je vingers onder de marinade? Lik ze dan niet af, maar gebruik een servet. En pak bij elke ronde een schoon bord.
Smakelijk eten!
Op NPO Radio 1 ging dr. Andreas Voss barbecueën met de NOS-verslaggever om deze handige tips door te nemen in de praktijk. Luister het item hier terug!
Deutsch
Die 5 wichtigsten Regeln für Grillhelden
Die Kohlen leuchten, das Fleisch kocht gut und die Biere scheinen sich fast zu leeren. Sie kommen wahrscheinlich jeden Sommer mehrmals zum Grillen. Und die wahren Helden verbringen viel Zeit mit einer Fleischzange in der Hand auf dem Grill. Man würde kaum merken, dass Grillen oft Krankheiten verbreiten. Und das, während Sie es ganz leicht verhindern können.
Der größte Kranke
Wir haben alle von Salmonellen gehört, aber das größte Risiko ist ein anderes Bakterium: Campylobacter . Dieser Erreger kommt hauptsächlich in Hühnerfleisch vor, aber auch andere Tierarten, die wir essen, können die Krankheit übertragen. Und es braucht nicht viel, um uns zu infizieren: nur 500 dieser Mikroorganismen. Ein Tropfen Fleischsaft kann ausreichen.
Infektionssymptome sind grippeähnliche Beschwerden - zum Beispiel Fieber und Muskelschmerzen - und Magen-Darm-Beschwerden; Durchfall, möglicherweise mit Blut und Magenschmerzen. Normalerweise beginnen die Symptome nach etwa drei Tagen, können jedoch jederzeit zwischen 24 Stunden und einer ganzen Woche nach der Infektion auftreten. In diesem Fall haben Sie wahrscheinlich eine Entzündung im Darm. In einem kleinen Teil der Fälle kommt es zu klinischen Symptomen, zum Beispiel reaktiver Arthritis und derGuillain Barre-Syndrom.

Wenn Sie all dies verhindern möchten, sind dies die 5 wichtigsten Regeln:
1. Die Vorbeugung von Lebensmittelinfektionen beginnt mit dem Einkauf von Lebensmitteln
Sie würden es nicht sagen, aber Fleisch steht ganz unten auf Ihrer Einkaufsliste. Kaufen Sie zuerst den Rest, dann das Fleisch. Stellen Sie sicher, dass Fleischsaft und Blut aus dem Fleisch nicht mit dem anderen Lebensmittel (z. B. dem Salat) enden, indem Sie beispielsweise eine zusätzliche Plastiktüte um das Fleisch legen. Legen Sie es so schnell wie möglich in einen Kühlbeutel und zu Hause in den Kühlschrank.
2. Hygiene beginnt damit, alles gut zu waschen
Zuallererst Ihre Hände: Waschen Sie sie vor dem Kochen und jedes Mal, wenn Sie rohes Fleisch damit anfassen. Obst und Gemüse sollten vor der Zubereitung auch gut unter fließendem Wasser gewaschen werden. Haben Sie Küchenutensilien benutzt? Legen Sie sie sofort ins heiße Wasser und verwenden Sie sie nicht zuerst in rohem Fleisch und dann in gekochtem Essen.
3. Halten Sie verschiedene Lebensmittel getrennt, bis sie verzehrfertig sind
Sie möchten nicht, dass Flüssigkeit, insbesondere von aufgetautem Huhn, in Ihre anderen Lebensmittel tropft. Wenn Sie Hühnchen oder anderes rohes Fleisch geschnitten haben, verwenden Sie eine andere Oberfläche und ein anderes Messer, damit das Gemüse roh verzehrt werden kann. Am besten ein anderes Kunststoffschneidebrett als Sie es für das Fleisch verwendet haben. Wenn Sie ein Stück Besteck für das rohe Fleisch verwendet haben, halten Sie es von Salaten, Saucen und dergleichen fern. Und es ist auch besser, sich nicht von verschiedenen rohen Fleisch- und Fischprodukten berühren zu lassen.
4. Kehren Sie immer zum Kühlschrank zurück, wenn das Fleisch nicht verwendet wird
Wenn Sie das Fleisch während des Auftauens und Marinierens eine Weile stehen lassen, stellen Sie es in den Kühlschrank. Nicht auf der Theke. Rohen Fisch und Fleisch nicht öffnen und der Sonne aussetzen.
5. Genießen Sie das Grillen, aber seien Sie auch jetzt noch vorsichtig
Verwenden Sie beim Grillen verschiedene Werkzeuge. Fleisch muss durch und durch gekocht werden, also keine rosa Stücke auf der Innenseite! Sind deine Finger mit der Marinade bedeckt? Leck sie nicht ab, sondern benutze eine Serviette. Und nimm mit jeder Runde einen sauberen Teller.
Guten Appetit!