Gebruik alleen antibiotica wanneer ze nodig zijn! Want als je ze te vaak of niet goed gebruikt, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Bacteriën kunnen namelijk resistent worden. Hoe dat zit, kun je zien in deze video:

Het is dus handig om te weten wat je doet. En eigenlijk zijn er drie simpele vragen die je je moet stellen, voordat je begint aan een antibioticakuur. Daarvoor hebben we dit superhandige diagram:

Dus, stel:

 • “Ik voel me niet zo lekker en ik ben bang dat ik een salmonellabacterie heb opgedaan. Toevallig heb ik nog wat antibiotica liggen van een eerdere kuur, dus misschien kan ik die alvast slikken, zodat ik niet ziek word…” 
  FOUT: Antibiotica werken in vrijwel alle gevallen niet preventief. Pas slikken als je zeker weet dat je een infectie hebt opgelopen dus!
 • “Ik ben al twee dagen aan het overgeven en heb last van koorts. Dit ken ik, want ik heb al zo vaak eerder buikgriep gehad. Laat ik maar wat antibiotica innemen.”
  FOUT: Antibiotica helpen niet tegen griep, en ook niet tegen bijvoorbeeld verkoudheid of de mazelen. Dit zijn allemaal virusinfecties.
 • “Ik heb een blaasinfectie. Die heeft mijn zus al eens eerder gehad, dus ik weet wat ik moet doen. Ik krijg wat antibiotica van mijn zus, had ze toch over. En ik begin maar vast snel aan een kuur.”
  FOUT: Ook al weet je vrij zeker dat de huisarts je antibiotica gaat voorschrijven, wacht tot het zover is. Als je er te snel mee begint, kan het heel vervelende gevolgen hebben, zowel voor jou als voor anderen. Ook kan de dokter je het best informeren hoe vaak je ze moet innemen en hoe lang je kuur mag duren.
 • “Na veel hoesten en een pijn in mijn borst die maar niet wegtrekt, ben ik toch maar eens naar de huisarts gegaan. Wat denk je? Longontsteking! De arts heeft een recept uitgeschreven en me duidelijk uitgelegd hoe lang mijn kuur duurt en hoe vaak ik ze moet innemen.”
  GOED! Het genezen kan beginnen!

Volg de drie stappen, want daarmee kun je een hoop ellende besparen!

Meer info: Ministerie van Volksgezondheid

Wil je graag testen of je wat hebt opgestoken van dit verhaal? Doe de quiz van het RIVM!