Bijna iedereen hecht belang aan schone handen, maar lang niet alle wandelaars hebben iets meegenomen om ze schoon te maken. Mannen wassen hun handen minder goed dan vrouwen en ook leeftijd speelt een rol. Hoe jonger, hoe nonchalanter ermee wordt omgegaan. Dat zijn de eerste dingen die opvallen tijdens het onderzoek naar handhygiëne dat op de dinsdag en donderdag van de Nijmeegse Vierdaagse werd gehouden.

Stel: na 26 kilometer op de route voel je ineens je blaas. Even de bosjes in. Maar heb je wel iets om daarna je handen mee schoon te maken? Tijdens het grootste wandelevenement ter wereld kun je wel verwachten dat zoiets als dit vaak voorkomt. Ook al sta je er even niet zo bij stil, met ruim 40 duizend wandelaars op het parcours kun je hierdoor toch per ongeluk iets ellendigs oplopen. Of aan een ander meegeven.

Duizend wandelaars ondervraagd

Wassen de wandelaars hun handen na het plassen? Medewerkers van de GGD Gelderland-Zuid en enkele medische microbiologen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) stonden tijdens de honderdste Vierdaagse langs de route om dit uit te zoeken. In totaal zijn duizend wandelaars ondervraagd na een bezoekje aan een van de toiletten langs de route. Hoe belangrijk vinden ze handhygiëne? En hebben ze iets bij om de handen schoon te maken? Achteraf krijgen ze flesje desinfecterende gel mee.

“Op dinsdag waren we er zo uit”, vertelt Giovanna IJzendoorn (GGD). “Toen stond er een hele wachtrij voor de wc’s.” Dat was bij een wandelvereniging. Twee dagen later, bij de mobiele toiletten op de Canadese militaire begraafplaats langs de Zevenheuvelenweg, komt de stroom toiletbezoekers wat langzamer op gang. Maar het weer is lekker en de stemming zit er goed in. Ook werken de lopers goed mee. “De meeste wandelaars hebben al vaker dan twee keer de Vierdaagse gelopen”, zegt dr. Marrigje Nabuurs (CWZ). “Een vrouw van 79 loopt al voor de 37ste keer mee!”

Ontstekingen en diarree

Bij grote evenementen zoals de Vierdaagse is de kans groter dat je micro-organismen van op de handen via eten en drinken binnenkrijgt. Handen wassen is dan dus extra belangrijk, vooral na een bezoekje aan de wc. Risico’s zijn bijvoorbeeld diarree en luchtweginfecties, in het ergste geval zelfs een hersenvliesontsteking. Natuurlijk zullen de meesten niets oplopen, maar met goede handhygiëne kan verspreiding zo gemakkelijk worden voorkomen. Dus gebruik desinfecterende gel of doekjes, of als het kan gewoon water en zeep.

“De eerste indruk is dat mannen en jongeren er minder mee bezig zijn. Iedereen zegt schone handen belangrijk te vinden, maar heel veel mensen hebben zelf niets bij zich om ze schoon te maken”, aldus IJzendoorn. Op een schaal van 1 tot 10 geven de meeste wandelaars een 8 aan het belang van handen wassen. “Er was er één die het maar een 5 gaf”, zegt Nabuurs, “dat was wel een uitschieter.” Maar de mensen wéten het dus wel!

Binnenkort worden de uitslagen van het onderzoek bekend!