Print

Nederlands


Opsporing verzocht

Ixodes Ricinus, alias ‘de teek’, is voortvluchtig. Deze kleine spinachtige parasiet maakt jaarlijks vele slachtoffers. De parasiet leeft op bloed, maar staat ook bekend als een verspreider van de Borrelia bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme.

Wanted: De Teek


Sluipend gevaar

Deze ziekte begint vaak met huidafwijkingen. Een licht rode kring rond de tekenbeet met een wit centrum, die van grote verandert. Na enkele weken tot maanden kan dit griepachtige symptomen en neurologische, gewrichts-, huid- en hartklachten veroorzaken.

Tekenbeet


Waar zit hij

De teek is meestal actief in de maanden maart tot en met oktober, zodra de temperatuur continu boven de 5 tot 10 graden komt . Hij houdt zich op in groene streken. Denk aan bossen, parken, de hei, duinen en de tuin. Overal in Nederland is hij gesignaleerd, maar dan vrijwel uitsluitend ‘in ’t groen’. Ben je daar geweest, dan is het verstandig om je lichaam te controleren.

Als de teek zich aan je vastbijt, heeft hij een voorkeur voor warme plekken. Dat zijn bijvoorbeeld de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet en de randen van het ondergoed. Maar hij begeeft zich ook graag achter de oren en rond de haargrens in de nek.


Uiterlijke beschrijving

De teek is een achtpotig, spinachtig wezentje. Door zijn kleine formaat 1 tot 3 millimeter is hij erg moeilijk te zien. Vaak herken je hem als hij zich al wat heeft volgezogen met bloed, aan het opgezwollen achterwerk: een grijzig bolletje. Maar hoe eerder je de teek herkent, hoe beter. Een vergrootglas is dus handig tijdens de zoektocht.

Verschillende stadia van de teek


Hoe controleer ik op een teek nadat ik in het groen ben geweest ?

Een teek heeft voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.


Wat te doen als je de teek tegenkomt?

Bel niet onmiddellijk de politie! Het is belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk weghaalt. Want: hoe langer de teek op je huid zit, hoe meer ziekteverwekkers hij kan overdragen.

  • Vooraf géén alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen gebruiken.
  • Gebruik een puntig pincet.
  • Blijft er een stukje van de kop achter? Raak niet in paniek. Zo’n stukje is ongevaarlijk.
  • Hebt u een andere teekverwijderaar? Lees dan goed de gebruiksaanwijzing.
  • Ontsmet het bijtwondje na het verwijderen.
  • Noteer wanneer en waar op de huid u bent gebeten.
  • Heeft de langer dan 24 uur op je huid gezeten? Overleg dan met een huisarts.
  • Houdt de bijtplek in de gaten tot drie maanden na de beet.


Wat te doen tegen Lyme?

De ziekte van Lyme is bacterieel, en dus met antibiotica te bestrijden. Hoe eerder je de ziekte opmerkt, hoe beter de behandeling aanslaat.

Borrelia

Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met de lymebacterie. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen gebeten. De meesten worden niet ziek, onder andere dankzij snel ingrijpen. Naar schatting is de kans op de ziekte van Lyme na een beet zo’n 1 tot 3 procent. Dat klinkt als weinig, maar onderschat het risico niet. Snel ingrijpen is van enorm belang!


Van 11 tot en met 17 april is de ‘Week van de teek’. De belangrijkste boodschap is: voorkomen is beter dan genezen. Verwijder de teek snel en ontsmet het beetwondje goed om het risico op de lymeziekte zo klein mogelijk te houden.