Wil je, voordat je kennis hebt genomen van dit artikel, een korte vragenlijst invullen over het onderwerp? Je zou ons er heel erg mee helpen en het kost maar 5 minuten. De internationale enquête vind je hier!

Grieperig, zo’n gevoel dat iedereen kent. Je bent moe, je voelt je zwakjes en misschien heb je zelfs al een beetje verhoging. Maar het wil niet per se zeggen dat je je zo slecht voelt dat je niet naar school kunt of naar je werk. Dus misschien ga je toch maar. En dat geldt voor de meeste mensen; of ze nou naar een hbo-college gaan, stucwerk op muren smeren of – je zou het bijna niet verwachten – in de gezondheidszorg werken.

Influenza, oftewel griep, is een virusziekte die zo ongeveer iedereen weleens heeft gehad. En een onderwerp waar we niet over uitgepraat raken. Elk jaar is er weer een griepgolf en soms zelfs een epidemie. Nou hebben we het op GoViralGo al gehad over de zin en onzin in onze kennis van de griep. Deze keer staat centraal wat je moet doen als je de griep hebt, of denkt te hebben.

Ga niet ziek naar je werk/school!

Het beste wapen tegen de griep is voorkomen dat het zich verspreidt. De griep wordt overgedragen door contact tussen mensen. Om te zorgen dat je collega’s niet ziek worden, is het dus beter om thuis te blijven.

Ook al weet je zeker dat je misselijkheid of je hoofdpijntje jouw productiviteit niet verlaagt, meld je ziek of vraag of je een dagje mag thuiswerken. Dus niet pas afmelden wanneer je echt bijna niet meer overeind kunt komen. Want voor je het weet, heeft de rest van je klas of afdeling ook last.

Beste remedie: geduld en rust

Wat het beste werkt om van de griep af te komen, is rust nemen en uitzieken. Het gaat over het algemeen vanzelf wel weer over. Pas als je in een risicogroep zit, waardoor influenza mogelijk complicaties oplevert, is het ook raadzaam om een arts te raadplegen.

Wat je zeker niet moet nemen: antibiotica! Het zijn middelen tegen bacteriën. Die werken niet tegen de griep, een virusziekte. En een griepprik nemen als je al ziek bent? Dat heeft geen zin. De prik beschermt je vooraf.

Je voelt je ziek. Wat doe je dan?

Om te zien hoe de griep zich verspreidt, heeft het team van GoViralGo een onderzoek gehouden naar wat mensen doen als ze beginnen te kuchen. Werken of thuisblijven? Een paar honderd respondenten hebben gereageerd, waaronder ook mensen die in de gezondheidszorg werken. En dat levert een aantal interessante resultaten op.

Zo blijken de bevraagde zorgmedewerkers met milde griepverschijnselen net zo vaak toch aan het werk te gaan als de mensen die niet in de gezondheidszorg werken. Lastig daaraan is dat griep het besmettelijkst is in het vroege stadium van de ziekte. En bovendien dat zorgmedewerkers in contact komen met mensen die extra gevoelig zijn voor infecties, oftewel de patiënten.

Je zou kunnen denken dat artsen en verplegers beter zouden moeten weten. Maar er ligt ook een knelpunt: op de momenten dat de griep het meest heerst, zijn er ook meer handen aan bed nodig. En dat geldt vooral ten tijde van een epidemie. Daar komt nog bij dat er in Nederland geen duidelijk beleid geldt dat in deze situatie een goed handvat biedt.

Neem je de griepprik of niet?

Als je een hoge kans hebt op complicaties, of werkt in de zorg waar patiënten een verhoogde kans hebben, dan wordt aangeraden om de griepprik te nemen. En dus hebben de onderzoekers ook gevraagd of mensen zich willen laten vaccineren tegen de griep. In een ander woord: hoe groot is de vaccinatiewil?

Het goede nieuws is: zorgmedewerkers doen het goed bij deze vraag. De helft toont de wil om een griepprik te nemen, en dat is veel hoger dan bij niet-zorgmedewerkers. Maar om patiënten goed te beschermen, is dit getal eigenlijk nog niet hoog genoeg. Je ziet daarom ook dat ziekenhuizen er momenteel alles aan doen om hun medewerkers te stimuleren om de griepprik vooral wél te halen.

Onderzoek naar vaccinatiewil gaat wereldwijd!

Het is natuurlijk niet alleen van belang dat patiënten in Nederland worden beschermd, en dus gaat het onderzoek nu internationaal. De vragenlijst voor werkende mensen, over hun gedrag in geval van ziekte en hun vaccinatiewil, wordt momenteel de hele wereld over gestuurd. Begin 2019 verwachten we daarvan de eerste resultaten.

Bewerkte foto griepprik: Agência Brasília (Flickr)