Maak jij je flink zorgen over het coronavirus, ook wel bekend als COVID-19? Of zie je door de bomen het bos niet meer en wil je vooral wat helderheid in de wirwar van allerlei verschillende soorten informatie nu rondgaat? Dan scheppen we graag wat helderheid, en geven hopelijk wat geruststelling aan je mee. De meeste antwoorden zijn afkomstig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM geeft namelijk op allerlei manieren zeer duidelijke informatie over de stand van zaken, en hoe je je het beste kunt beschermen. We hebben hier een overzicht van vier video's die een heel heldere uitleg geven, en daaronder staat een link voor de meest prangende vragen waar je nu misschien mee zit. We beginnen met een vraag waar je misschien nog niet zo hard hebt stilgestaan.

1. Ik hoor op het nieuws dat het coronavirus 'ergens opduikt' en dat het 'zich verspreidt'. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Misschien heb je hier nog niet eens over nagedacht. Maar het is goed om het verschil te weten, al is het maar omdat het duidelijk maakt dat we er nog helemaal niet zo slecht voor staan.

2. Wat kunnen we sowieso doen tegen verspreiding?

Ook al is het virus nog niet in Nederland opgedoken, we kunnen wel voor onszelf alvast maatregelen nemen. Deze video laat heel duidelijk zien hoe een virus zich verspreidt, en wat we kunnen doen om dat tegen te gaan.

Zoals je ziet: als je moet hoesten en niezen, doe dat dan niet in je handen, maar aan de binnenkant van je elleboog. En zorg dat je zo vaak mogelijk je handen goed wast. Oftewel met water en zeep, en minstens 20 seconden lang.

3. Moet ik een mondkapje dragen?

Het antwoord is simpel: nee. Als je geen medisch personeel bent, wordt het gebruik van mondkapjes zelfs afgeraden. Deze video legt heel helder uit waarom.

4. Als ik een pakketje bestel uit China, loop ik dan gevaar?

Als je goedkope spulletjes besteld uit China of andere Aziatische landen, dan is er geen risico op besmetting. Hier zie je hoe het zit.

Nederland is in elk geval erg goed voorbereid, voor het geval dat het coronavirus hier opduikt. En als we allemaal ons beste beentje voor zetten, is de kans nog veel kleiner dat het virus zich in dat eventuele geval verspreid. Bescherm jezelf en anderen!

Overige prangende vragen die je kunt hebben, bijvoorbeeld over hoe je de ziekte kunt herkennen en wat je moet doen als je bang bent besmet te zijn, worden hier heel helder beantwoord door het RIVM.

Bonus: handen wassen, hoe doe je dat ook alweer?

Iets wat in elk geval zeer belangrijk is om te doen, is je handen wassen met zeep. Zo vaak en zo goed mogelijk, en dat betekent minstens 20 seconden lang. En daar komt misschien net iets meer bij kijken, dan je meestal in het dagelijks leven doet.

Dus, wil je de basics nog één keer even goed bekijken – puur om je geheugen op te frissen, natuurlijk – dan is er deze leuke video van GoViralGo, die bedoeld is voor kinderen van 6 en 7 jaar. Han de Wasbeer legt het uit: