Foto: Daniel Dionne

Bij het het RadboudUMC doen ze onderzoek naar griep en daar kunnen ze heel goed jouw hulp bij gebruiken! 

Elk jaar hoor je, en vooral tijdens de winter, wel iemand klagen over de griep. Als meer dan 51 op de 100.000 mensen een bepaalde ziekte hebben, noem je dat een epidemie. En de griepepidemie komt elk jaar terug: gemiddeld duurt die 9 weken. Maar afgelopen winterseizoen duurde de griepepidemie wel 20 weken, bijna een record! Gelukkig is die sinds deze week officieel voorbij.

Besmetting: hoe gaat dat?

Dat je geen griep (ook: influenza) krijgt van door de vrieskou fietsen met nat haar, weet je al van dit artikel. Want, inderdaad, het is een virus. Het verspreidt zich tussen mensen via druppels, wanneer ze niezen of hoesten. Of via handcontact, als iemand zijn slijmvliezen in ogen, neus of mond heeft aangeraakt. Daardoor is het lastig in te schatten hoe een besmettingsnetwerk er precies uitziet. Een vluchtig afgeveegde loopneus hier, een handdruk met een collega van een andere afdeling daar. Besmetting kan in een heel klein hoekje zitten.
Ga jij gewoon werken, ook al weet je dat je waarschijnlijk ziek aan het worden bent? Of bel je al af, zodra je een beetje hoofdpijn en een naar kuchje hebt? Als je hierover 16 vragen eerlijk wilt beantwoorden voor de onderzoekers van het RadboudUMC, zou ze dat enorm op weg helpen om beter te begrijpen hoe besmetting plaatsvindt. En misschien ook hoe we er iets aan kunnen doen!

Het duurt maar 4 minuutjes. Dus volg deze link: https://goo.gl/EAdKzD

Wat er te winnen valt? Niets. Behalve dan het goede gevoel dat je krijgt omdat je anderen goed op weg hebt geholpen ^_^

Foto: Daniel Dionne