Nederlands

In veel landen heerst de griep. Er zijn ware epidemieën, zo ook in Nederland. Bijna iedereen heeft deze ziekte wel eens gehad. En dus denken we er een hoop over te weten. Maar wat is nou echt goed om te weten en wat zijn de misverstanden?


Feit

Griep is een infectieziekte.

De griep, ook wel influenza, wordt veroorzaakt door een virus. Dat valt je luchtwegen aan, specifiek de longen. De symptomen waar je het aan kunt merken zijn koorts, hoesten, hoofdpijn, ernstige vermoeidheid en lichaamspijnen.


Misverstand

Je loopt makkelijker de griep op, als je met natte haren naar buiten gaat.

Dit is simpelweg lariekoek. Alleen door in contact te komen met het virus, kun je het oplopen.


Feit

Sommige groepen lopen meer risico als ze de griep te krijgen.

Bejaarden (60 jaar en ouder), jonge kinderen (vooral onder 2 jaar), zwangere vrouwen en mensen met chronische aandoeningen kunnen er zwaarder onder te lijden hebben. Denk bij chronische aandoeningen bijvoorbeeld aan astma, diabetes en hart- en vaatziektes.


Misverstand

Als je nergens last van hebt, heb je ook geen griep.

Ook als je geen last hebt van symptomen, kun je het virus in je dragen. Sterker nog: naar schatting loopt 20 tot 30 procent van ons rond met de griep zonder het in de gaten te hebben. Ook kan het zijn dat je maar van een deel van de symptomen last hebt en het dus niet herkent als griep. Zelfs al voel je jezelf niet zo ziek, dan kun je er mensen nog mee besmetten wanneer je moet hoesten.


Feit

Als je de griep krijgt, kun je het beste gewoon uitzieken.

Neem voldoende rust en heb geduld. Over het algemeen trekken de symptomen vanzelf weg.


Misverstand

Antibiotica werken tegen de griep.

Fout! Antibiotica bestrijden alleen bacteriën. En zoals je hierboven hebt gelezen, is de griep een virus. Dat is een belangrijk verschil.

Antibiotica kunnen wel worden voorgeschreven door een dokter als er sprake is van een secundaire infectie die wel door bacteriën wordt veroorzaakt. Maar gebruik nooit overgebleven restjes, als je later eens geveld bent door de griep. Als je te vaak antibiotica gebruikt verliezen die hun werking.


Feit

Er bestaan wel preventiemiddelen en antivirale behandelingen.

De griepprik is een vaccinatie, het kan dus de ziekte voorkomen. Deze is vooral bedoeld voor mensen in de risicogroepen. Tamilflu, een antiviraal middel moet alleen worden gebruikt als er van tevoren een dokter is geraadpleegd. Je komt ervoor in aanmerking als je een zeer hoog risico loopt op complicaties.


Misverstand

Na een griepprik ben je zeker veilig.

De prik biedt ongeveer 60 à 70 procent bescherming en het duurt twee weken voordat het helemaal effectief is geworden. Daarnaast kun je een variant oplopen die niet in de griepprik is opgenomen. De griepprik zorgt dat je een stuk beter beschermd bent, maar niet helemaal.


Feit

Preventie werkt het best.

Om je te bewapenen tegen de griep, kun je het best voorzorgsmaatregelen nemen om de griep zo goed mogelijk te vermijden. Of om te zorgen dat je anderen niet besmet. Denk aan:

  • Het vermijden ruimtes met een slechte ventilatie en waar zich veel mensen bevinden. Ook kun je beter geen contact hebben met (andere) zieken.
  • Deel je drinkglas, kopje of rietje niet.
  • Als je hoest en niest, dek dan je mond af met een tissue of mouw, zodat je familie en vrienden minder kans lopen op besmetting.
  • Maak goed schoon, vooral oppervlaktes en voorwerpen die vaak aangeraakt worden. Denk aan deurknoppen, handvatten, telefoons et cetera.

Als je tot en risicogroep hoort, zorg dat je gevaccineerd wordt.

4refugees

Eerste voorlichting voor vluchtelingen

Head lice?

Clean your hands! Clean hands are safe hands

Cover your cough, it's in everyones interest

Scabies treatment with tablets

4all

De 6 meest gestelde vragen over de vogelgriep

In 3 simpele stappen: moet ik antibiotica gebruiken?

Onderzoek: wassen wandelaars Vierdaagse hun handen?

De 5 belangrijkste regels voor barbecuehelden

Ik ga op reis en neem mee: 7 tips tegen diarree

Opsporing verzocht: Ixodes Ricinus alias “De teek”

'4refugees komt op het juiste moment'

De zeven meest gestelde vragen over schurft beantwoord!

Don’t get sick from Zika